2009. október 29., csütörtök

Újra a régi nóta

Mi lehet más egy emberben több év után?

Hát a kinézete. Haj szín, új stílus, talán csak más árnyalatú rúzst használ.
Viszont, ha nem ez változott gond van. Elég erős gond.
Mit jelent egy ember számára az Állj szó? Mit jelenthet nekem az állj szó? Egy középiskolás diáklány vagyok. Önelégült, nemtörődöm, jó emberismerő. Ha valamit látok, azt látom. Nincs olyan, hogy épp sötét volt. Nincs olyan, hogy a köd miatt más jött le. Nincs. Ami megtörtént, megtörtént. Soha nem lehet semmit se helyrehozni. Nem. Viszont megoldható, hogy túltegyük magunkat a sérelmeinken. Megbocsátható minden. Nem olyan nehéz. Csak annyit kell mondani, hogy elengedem a bűnödet. Nem kell mást tenni, mint megszabadítani a gátaktól a másikat. Talán nehéz. Sose könnyű. De mindig meg kell próbálni. Ha nem megy? Jobban kell próbálni. Mindenki engesztelhető. El kell ereszteni a haragot.
Miért mondtam, hogy ha nem a külsőben a változás, akkor gond van? Ez igen egyszerű.
Bárkit megismersz valamilyennek, elkönyveled. Az agyad kis tekervényeiben elraktározódik az információ. És ha valaki más lesz, a rend felborul. Eluralkodik a KÁOSZ. Nem fogod érteni, hogy mindez miért lehet. És lehet, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog. De ezt belül érzed. Ki se kell mondd. Gondolnod se kell. Ezt nem kell megfogalmazni. Ez megtörténik. Nem tehet róla senki.
Viszont ha valaki kedvesebb lesz, hogy fogják a többiek feldogozni, hogy neki sikerült? Nehezen. Mi mind itt vagyunk alul. A mocsok legalján. És ha valaki megpróbál kicsit tisztább lenni, megmossa magát, megtisztul, az emberek újra megdobálják sárral. Kicsit abszurd metafora ez, de a társadalom nem tűri a boldogságot. Próbálj meg boldog lenni. Valami mindig elrontja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése